Az öntözőrendszer kiépítése odafigyelést követel

By Szerkeszto aug 8, 2022

A telepítést követően Önnek csak annyi lesz a dolga, hogy gyönyörködjön a kertjében. Az öntözőrendszer kiépítése, ha szakszerűen történik, akkor nem igényel különösebb karbantartást. A tavaszi beüzemelés és a fagyok előtti víztelenítés saját kezűleg is könnyen kivitelezhető. A csővezeték lerakása előtt egy helyszíni felmérést végeznek a megbízott cég munkatársai. Ennek során figyelembe veszik a rendelkezésre álló vízforrást. A legtöbb esetben kút vagy hálózati víz kerül felhasználásra.

Ritkában ciszterna vagy természetes forrás jelenti a megoldást. Az öntözőrendszer kiépítése a kert adottságainak függvényében megy végbe. Fontos szempont a tagoltság, a felület mérete, a talaj és a domborzat. A telepítés technológiáját általában az határozza meg, hogy az adott terület milyen készenléti állapotban van. A kivitelezőknek akkor van nehezebb dolguk, ha már elkészült kertbe utólagosan kell lefektetni a csöveket. Persze odafigyeléssel és precizitással megoldható a feladat. Az öntözőrendszer kiépítése rendkívül előnyös.

Az öntözőrendszer ár remek beruházás

Az ügyfelek leggyakrabban azt a kérdést teszik fel elsőként, hogy mennyibe fog kerülni a berendezés telepítése. Az öntözőrendszer ár sok tényezőtől függ. Befolyásolja a terület mérete, hiszen minél nagyobb a kert, annál több ásásra lesz szükség a csövek lefektetésekor. Csökkenti vagy növeli az összeget a tagoltság és a talaj minősége. A vízforrás fontos építési és karbantartási szempontból is. Amennyiben hálózatra lesz csatlakoztatva, olcsóbb lesz a dolog.

Esetenként előfordul, hogy nem elég erős a hálózati nyomás, ilyenkor egy nyomásnövelő szivattyú beszerzésével megoldható a probléma. Az öntözőrendszer ár hamarabb megtérülhet, ha a kútból nyeri ki a vizet. A tervezés előtt mindenképpen meg kell mérni a kút vízhozam/hordalék arányát. Ennek alapján tudják meg, hogy alkalmas-e a vízforrás a locsolásra. Az vízellátás esővíz tartályból is megoldható, ez esetben szükség lesz egy másodlagos forrásra azért, hogy ha a ciszternából elfogyna a víz, akkor legyen honnan pótolni. Az öntözőrendszer ár előre nem számítható ki pontosan.

Related Post

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük