Mr bet – tegeződjünk vagy magázódjunk?

By nemadmin ápr 9, 2024
Mr bet

Nagyon sokat vitatott kérdés a tegeződés és a magázódás kérdésköre. Az erről alkotott vélemények és álláspontok általában nyelvenként változnak. Ez a jelenség egyben azt is maga után vonja, hogy nem lehet kijelenteni egy általános értékítéletet sem ezzel kapcsolatban. Azonban az, hogy milyen nyelvi közegbe születtünk bele, nagyban befolyásolhatja az álláspontunkat ezzel kapcsolatban.

Mit mondanak az angolok
Az angolonál már kihalt a nyelvből a magázódó forma, pontosabban még fellelhető bizonyos helyzetekben (pl. a Mr. elnevezés – lásd Mr Bet), viszont a köznyelvi forma már szinte egyáltalán nem használja. Ez a tény azonban még nem jelenti azt, hogy az angolok kevésbé lennének udvariasak, mint a többi nép, akinél még fellelhető a magázódó forma. Bár az olyan előtagok, mint a mister, a Mr Bet esetében például, még mindig használatosak, de inkább a rangra vonatkoztathatók, és kevésbé a magázódást mutatják. Számukra ez egy kissé furcsa lehet, viszont ha ebbe a nyelvi közegbe nőttünk volna bele, biztos vagyok benne, hogy nem is tűnne fel senkinek – a nyelvészeket leszámítva persze.


Mit mondanak a magyarok
A magyar nyelv egy kicsit más, mint az angol, ez a magázódós formából is kitűnik. Itt még nem maradt el ez a forma, és a mindennapi nyelvben is rendszeresen használjuk. Az olyan rangjelző előtagokra viszont, mint amilyen a mister a Mr bet esetében, nem léteznek külön szavaink, az angol nyelvből átvetteket használjuk mi is. Nagyon jó kérdés, hogy mire számíthatunk a jövőben: a magyar nyelvből is kihal a magázódás, vagy még tovább tartja maga-magát.

Related Post