Civaqua!

By nemadmin júl 23, 2022

A mai rohanó világban számtalan dologra figyelünk, kell figyelnünk, mégis rengeteg egyéb fontos dolog mellett megyünk el. A bolygónk, országunk és környezetünk megmentése éppen ilyen. Számtalanszor lehet arról hallani, milyen pusztítást végez a természet saját magán, persze a mi, emberek hibájából. Hiszen magától nem tenné ezt a bolygó. Mi okozza a problémátr? A világszintű felmelegedés, ha röviden és tömören szeretnénk fogalmazni.

A civaqua program vezetői felfigyeltek erre és szeretnének ezen projekt keretei között, nem csak szörnyülködni, hanem tenni is valamit. A civaqua lényege a Debrecen és a környéki természet megmentése. Sajnos világszínvonalú változást nem képest létrehozni a civaqua, de kis hazánkban talán nagyobb, látványosabb megmozdulást tud majd elérni. No de pontosítsuk a civaqua terveit!

A civaqua projekt megalkotói azokat a tényeket vették alapul, miszerint 1995-ben, 2015-ben és 2019-ben kiszáradtak a Fancsikai- tavak. A Vekeri- tó haldoklását évek óta figyelemmel követik, illetve a Tócó-patak vízszintje állandó jelleggel csökken. A Nagyerdőben található kocsányos tölgyek elkezdtek kiszáradni, de az egész erdő száradásnak indult. Debrecen környékén a természet folyamatos szárazsággal küzd, nincs elég víz a tavak, folyók és erdők táplálásához, életben tartásához. Az állatvilág kipusztulásáról nem is beszélve…

A civaqua elsődleges és legfontosabb célja, hogy ez ellen valamiképpen tegyen. Azáltal, hogy Debrecen térsége állandó jelleggel melegszik, az országban az egyik legmagasabb a szállópor koncentráció, és lássuk be, az már nem csak a növények és állatok problémája. A  civaqua hosszú távon az embereknek is segíteni szeretne, de ehhez először a természetet kell megmenteni.

Mit tehet egy magánember a civaqua-val karöltve?

A civaqua projekt megvalósításához szeretne hozzájárulni a Momentum Mozgalom, aminek első lépéseként petíciót indítottak a Nagyerdő, valamint az Erdőspusztai tavak megmentése érdekében. Ehhez 10.000 aláírás szükséges, amit mi, civilek által lehet összegyűjteni.

Miért is van szükség erre a rengeteg aláírásra?

Mert bár a civaqua közel 20 éve készen áll a megvalósításra, de ehhez a város vezetőségének is a segítségére szükség van. Annak érdekében, hogy a szakértők, politikusok és egyéb vezetők komolyan vegyék és napi rendi ponttá tegyék a környék megmentését, civaqua programnak szüksége van a magánemberek támogatására is, aláírás formájában.

Related Post

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük