Ezért nem szabad megfeledkezni az öntözőrendszer karbantartásról

By Szerkeszto júl 19, 2022
öntözőrendszer karbantartásöntözőrendszer karbantartás

Akárcsak az autók, úgy a locsolórendszerek is igénylik az éves felülvizsgálatot. Az öntözőrendszer karbantartás legfontosabb célja, hogy megtartsa a hosszú élettartamát és ezzel együtt minden funkcióját tökéletesen el tudja látni. A karbantartás egyik legfontosabb részét a téli kompresszoros kifúvatás jelenti, hiszen a fagyok bizony nagyon sok kárt tudnak okozni a rendszerben.

A locsolóberendezések meghibásodásának több, mint a fele vezethető vissza az öntözőrendszer karbantartás helytelen elvégzésére vagy teljes kihagyására. De mit is jelent pontosan a téliesítés a kompresszoros kifúvatással? Ekkor a csőhálózatból kifújja egy szakember a vizet egy kompresszor alkalmazásával.

Ennek előnye, hogy az üres, semmiféle vízzel nem rendelkező csőrendszerben nem tud kárt tenni a fagy. Az öntözőrendszer karbantartás fontos lépése tovább a vezérlő automatika kikapcsolása, illetve, ha csak szezonális helyre van felszerelve, akkor annak leszerelése.

Abban az esetben, ha kútról van megtáplálva az öntözőrendszer, elvégzi a kertmester a kútgépészeti téliesítést is. Egy másik fontos lépés az öntözőrendszer karbantartás során a tavaszi üzembe helyezést jelenti. A jó idő beköszöntével egy szakember feltölti a rendszert vízzel, a vezérlő automatikát és az esetleges szivattyús gépészetet pedig beüzemeli.

Milyen öntöző rendszerek közül lehet választani?

A mai napig az USA-ban találhatók a piacvezető locsolórendszer márkák és professzionális öntözéstechnikai gyártók. Az amerikai öntöző rendszerek kétségtelenül megfelelnek a legmagasabb követelményeknek, ezért csalódni biztos nem fog bennük a tulajdonos. Mondani sem kell, hogy az általuk tervezett és gyártott alkatrészekben maximálisan meg lehet bízni.

Magyarországon is a legnépszerűbbeknek számítanak ezek a cégek. A K-Rainm az Orbit, a Hunter, a Toro és a Rain-Bird márkák számtalanszor bizonyították, hogy a termékeikkel készített öntöző rendszerek éveken keresztül remekül működnek, problémák nélkül. Ezek közül az összes több évtizede jelen van már a piacon, ami idő alatt mindig a fejlesztésre, a produktumok korrigálására és az innovációra törekedtek.

Related Post

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük