Remek köret a párolt lilakáposzta

Az ünnepei időszak nagyon megterhelő tud lenni az emberek többségének főleg azért, mert általában ilyenkor rengeteg és gyakran nehéz ételek kerülnek a tányérokra. A nagy felhozatal, a kellemes társaság és persze a hangulat, na meg a kinti hideg idő egyértelműen arra ösztönözhet bennünket, hogy minél többet együnk. Ez nem éppen előnyös bizonyos tekintetben, így érdemes odafigyelni arra, hogy mikor és mégis mit szolgálunk fel a társaságnak. A párolt lilakáposzta egyértelműen formabontó, de egyben tápláló is. Ha egy kellemes kísérőre van szükségünk, esetleg önmagában köretnek akarjuk felszolgálni az sem jelent problémát. A párolt lilakáposzta egyszerűen elkészül, így bárki megcsinálhatja. Ha tartozik a lakásunkhoz egy kis kert, akkor még annak sincs akadálya semmilyen formában, hogy mi magunk termesszük meg az alapanyagokat.

A káposzta maga remekül viseli a hideg időszakot, így gyakran még a tél közepén is, de az ünnepek előtt mindenképpen frissen hozhatjuk be és láthatunk neki a feldolgozásának. Legyaluljuk, vagy apróra vágjuk, majd az elődinsztelt hagymakarikákra már mehet is rá. A párolt lilakáposzta alá olykor némi cukor is kerülhet, ha édesebben szeretjük. Amint bekerül a fazékba, egy kis vizet kell alá tölteni, hogy legyen, amiben megpuhul. Főzés közben néha elég átkavarhatni az egyenletes fövés érdekében. Ha pedig elpárolgott az összes víz, amit alá raktunk és az állaga is megfelelő, akkor kikapcsolhatjuk a tűzhelyet. Némi őrölt köménnyel és almaecettel lehet még ízesíteni és kész is a finomság. A párolt lilakáposzta biztosan nem fekszi meg a gyomrunkat és az emésztést szintén tudja serkenteni.

No Comments